Duurzaamheid en voedselveiligheid

Duurzaamheid gaat voorop! Het behoud van het ecosysteem is voor mosselkwekers van enorm belang. Zij leven immers van en met de natuur. Mosselhangcultuur is een kleinschalige activiteit met zeer beperkte invloed op de omgeving en mag met recht een duurzame kweekmethode worden genoemd.

MSC
De Marine Stewartship Council (MSC) is een internationale non-profit organisatie die een programma van certificering voor duurzame vis(producten) heeft opgezet en beheert. Alle leden van de Vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers zijn MSC-gecertificeerd.

Voedselveiligheid
Zeeuwse mosselen zijn gezond en een goede bron van eiwitten. De kweek van mosselen is 100% natuurlijk. Er komen geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Noch worden de mosselen gevoerd. Ze halen hun voedsel uit het water dat hen omringt. In het schone water van Zeeland levert dat zelden problemen op. Mosselen op zichzelf zijn echter wel allergenen. Bij mensen met een weekdierenallergie zal het eten van mosselen allergische reacties oproepen.

Eventuele verontreiniging van het water kan in mosselen terecht komen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt daarom scherp toezicht op de wateren waarin schelpdieren worden gekweekt. Zij nemen monsters van het water en van de schelpdieren zelf. Als er overschrijdingen worden geconstateerd, wordt het gebied direct gesloten voor visserij. Dit zogenoemde “early warning systeem” en strenge hygiënevoorschriften bij de verwerkende bedrijven zorgen ervoor dat u in de winkel altijd een veilig product koopt.