Duurzaamheid en voedselveiligheid

Duurzaamheid gaat voorop! Het behoud van het ecosysteem is voor mosselkwekers van enorm belang. Zij leven immers van en met de natuur. Mosselhangcultuur is een kleinschalige activiteit met zeer beperkte invloed op de omgeving en mag met recht een duurzame kweekmethode worden genoemd.

MSC
De Marine Stewartship Council (MSC) is een internationale non-profit organisatie die een programma van certificering voor duurzame vis(producten) heeft opgezet en beheert. Alle leden van de Vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers zijn MSC-gecertificeerd.

BIO/SKAL
De kweek van mosselen is 100% natuurlijk. Er komen geen bestrijdingsmiddelen aan te pas en de mosselen worden ook niet gevoerd. Ze halen hun voedsel uit het water dat hen omringt.  

Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100 procent natuurlijk. Het overgrote deel van de Zeeuwse hangcultuurmosselen heeft met ingang van dit seizoen het officiële biologische keurmerk van de Europese Unie. De onafhankelijke Nederlandse organisatie Skal Biocontrole heeft de productiewijze van de Nederlandse hangcultuur officieel erkend als biologisch- ook gezond voor mens en natuur dus.

De Zeeuwse hangcultuurkwekers zorgen met hun biologische kweekmethode dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. Om mosselen als biologisch te mogen verkopen moet de hele keten (zowel kweker als verwerker) gecertificeerd zijn en voldoen aan onder andere de volgende eisen:

– Het gebied waar de mosselen groeien moet van zeer goede ecologische kwaliteit zijn;

– Gebruik van wild zaad mag geen significante schade toebrengen aan het milieu.

Bij de hangcultuur hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine mosseltjes worden daarna in kousen ‘opgesokt’. In de sokken aan de touwen groeien zij hierna in twee jaar uit tot volwassen mosselen. De mosselen filteren in de tussentijd hun voedsel (algen) uit het water.



Voedselveiligheid
Zeeuwse mosselen zijn gezond en een goede bron van eiwitten.  Mosselen op zichzelf zijn echter wel allergenen. Bij mensen met een weekdierenallergie zal het eten van mosselen allergische reacties oproepen.

Eventuele verontreiniging van het water kan in mosselen terecht komen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt daarom scherp toezicht op de wateren waarin schelpdieren worden gekweekt. Zij nemen monsters van het water en van de schelpdieren zelf. Als er overschrijdingen worden geconstateerd, wordt het gebied direct gesloten voor visserij. Dit zogenoemde “early warning systeem” en strenge hygiënevoorschriften bij de verwerkende bedrijven zorgen ervoor dat u in de winkel altijd een veilig product koopt.