Hangcultuurmosselen oogst 2021

Bruinisse, 1 juni 2021 – De eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen van het nieuwe seizoen zijn boven water gehaald. Door het koude voorjaar hadden de mosselen een weekje langer nodig dan vorig jaar om gevuld te raken. De Zeeuwse hangmosselkwekers verwachten echter een goede afzet, zeker met het oog op de verdere opening van terrassen en restaurants in België en Nederland. “Van mosselen geniet je samen met vrienden en familie. Het feit dat we weer meer samen mogen komen, kunnen we mooi vieren met een heerlijke pot op het terras,” aldus mosselkweker Jan Bout die de eerste hangmosselen bovenhaalde.

De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het seizoen. De mosselen groeien aan touwen bovenin het water, waar het meeste voedsel uit het water te filteren is. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche, goed voor 5% van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur start naar verwachting op 7 juli.

Zeeuwse topchef Syrco Bakker
Ter gelegenheid van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen bereidde topchef Syrco Bakker van Pure C in het Zeeuwse Cadzand (twee Michelin-sterren) twee mosselgerechtjes, geïnspireerd door het komend EK voetbal: Red Devils en 100% Oranje. “Mosselen brengen Belgen en Nederlanders bij elkaar. Dat ervaren wij al dagelijks in Zeeuws Vlaanderen maar tijdens het komend EK hopen wij dat dat in beide landen het geval zal zijn.”, aldus Syrco Bakker.

 

100% ZEEUWS

De mosselen van alle leden van de vereniging  zijn vanaf 1 juni 2016 erkend Zeker Zeeuws® Streekproduct. Zeker Zeeuws® Streekproduct staat voor 100% regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren), verwerking in de streek en duurzame productie.

Wanneer u dit logo ziet, bent u verzekerd van een heerlijk en eerlijk product. Op alle verpakkingen staat ook een EG nummer. Dit nummer is wettelijk verplicht en geeft aan waar de mosselen verwerkt zijn. Naast het Zeker Zeeuws logo kunt u ook aan dit nummer zien of u 100% Zeeuwse hangcultuurmosselen koopt. Kijk bij wie en waar welke bedrijven gecertificeerd zijn en hoe u ze kunt herkennen.

Naast het streekkeurmerk zijn de hangcultuurmosselen vanaf 2020 ook bio gecertificeerd.