Ze zijn er!

Mosselseizoen gestart: De Zeeuwse Hangcultuur- mosselen zijn er !

Dinsdag 26  was het zover: op de Oosterschelde werden de eerste touwen met de nieuwe oogst Zeeuwse Hangcultuurmosselen boven water gehaald. Het Zeeuwse Mosselseizoen is geopend.

In het Zeeuwse Bruinisse haalde kweker Jan Bout vandaag de eerste sokken met hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde. Het seizoen 2020 is daarmee van start gegaan. De aan touwen gekweekte mosselen groeien sneller en zijn het seizoen van de bodemcultuur altijd zo’n vier tot vijf weken voor. “De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad,” zo legt hangcultuurkweker Jan Bout uit aan boord van de BRU49. De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst ook officieel biologisch noemen.

De Zeeuwse hangcultuurmosselen vinden gretig aftrek in België, Zeeland en de Nederlandse kustplaatsen. “consumenten  willen zo vroeg mogelijk mosselen hebben, het liefst als de eerste zonnige dagen zich aandienen”, aldus mosselkweker Jacco Schot.

Zeeuwse topchef én Zeker Zeeuws Ambassadeur  Syrco Bakker

Syrco Bakker, die twee Michelinsterren op zijn naam heeft staan als chef bij Pure C in het Zeeuwse Cadzand, liet enkele bereidingen zien van de hangcultuurmosselen. “De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn een uniek zilt seizoensproduct waar ik graag mee werk. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect ook om met smaken te spelen. Vanwege mijn Indische roots en mijn verbondenheid met Zeeland heb ik een mosselgerecht gemaakt waarbij ik Aziatische smaken combineer met het zilte van de mosselen, lamsoor en zeekraal”, aldus Syrco Bakker.

Nu volop verkrijgbaar

De mosselen zijn nu volop verkrijgbaar in de supermarkt en bij de visboer.

 

100% ZEEUWS

De mosselen van alle leden van de vereniging  zijn vanaf 1 juni 2016 erkend Zeker Zeeuws® Streekproduct. Zeker Zeeuws® Streekproduct staat voor 100% regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren), verwerking in de streek en duurzame productie.

Wanneer u dit logo ziet, bent u verzekerd van een heerlijk en eerlijk product. Op alle verpakkingen staat ook een EG nummer. Dit nummer is wettelijk verplicht en geeft aan waar de mosselen verwerkt zijn. Naast het Zeker Zeeuws logo kunt u ook aan dit nummer zien of u 100% Zeeuwse hangcultuurmosselen koopt. Kijk bij wie en waar welke bedrijven gecertificeerd zijn en hoe u ze kunt herkennen.

Naast het streekkeurmerk zijn de hangcultuurmosselen vanaf 2020 ook bio gecertificeerd.